Menjar Blanc de Reus en un recipient ceràmic
Receptes i cuina

Menjar Blanc de Reus – Recepta

El Menjar Blanc de Reus, també conegut coma Menjablanc, són unes postres mediterrànies tradicionals del Baix Camp, les Terres de l’Ebre i l’Alguer. Són una mena de crema feta a base d’ametlles. El Menjar Blanc té els seus orígens a l’edat mitjana, de manera documentada per escrit, i amb el pas dels anys la seva recepta ha patit múltiples variacions.

Avui us portem la recepta de Menjablanc. Comencem!

Ingredients per a 4 porcions de Menjar Blanc de Reus:

  • 1 litre d’aigua embotellada
  • 300 grams d’ametlles crues varietat marcona
  • 150 grams de sucre blanc
  • 1 tros de pell de llimona
  • 1 branca de canyella
  • 100 grams de midó de blat de moro (Maicena) o farina d’arròs
  • Una mica de sal

Elaboració del Menjar Blanc de Reus

1. En primer lloc, cal submergir els 300 grams d’ametlles en un litre d’aigua. Amb l’ajut d’una batedora hem de triturar i barrejar els dos ingredients.

2. A continuació, hem de deixar reposar a la nevera l’aigua amb ametlles durant 3 hores. Busquem que l’aigua absorbeixi el sabor i propietats d’aquest fruit sec.

3. Seguidament hem de passar aquesta beguda d’ametlla per un colador. En separarem les ametlles sòlides, que no utilitzarem, de la part líquida, que si necessitarem.

4. Hem de distribuir la beguda d’ametlla en dos recipients. Omplirem un got sencer, que guardarem per a més endavant. El contingut restant, l’abocarem en un cassó.

5. El cinquè pas consisteix a escalfar el cassó a foc mitjà i afegir-hi un tros de pell de llimona, la canyella, 150 grams de sucre i una punteta de sal. S’ha de portar-ho a ebullició la barreja.

6. Mentrestant agafem la beguda d’ametlla que havíem reservat en un got i hi dissolem 100 grams de midó o farina d’arròs. Hem d’aconseguir una mescla espessa.

7. Quan el cassó comenci a bullir, hem de treure la pell de llimona i la branca de canyella de la barreja.

8. Aleshores afegim al cassó la mescla espessa i hem de barrejar-ho bé.

9. Finalment, cal continuar fent bullir tota la mescla, mentre continuem barrejant. Arribarà un moment que la textura canviarà i la mescla es tornarà més espessa. Ja podrem parar el foc.

10. Només queda repartir el contingut del cassó en quatre recipients ceràmics plans. Deixem refredar el Menjar Blanc de Reus i el guardem a la nevera.

11. A gaudir-ne, bon profit!

Menjar Blanc de Reus en un recipient ceràmic en vertical
Menjar Blanc de Reus en un recipient ceràmic en vertical

Suggeriments per cuinar Menjar Blanc:

  • Si utilitzem midó de blat (Maicena) aconseguirem una textura més fina que amb la farina d’arròs.
  • També es pot comprar llet d’ametlles ja feta i reduir lleugerament la quantitat de sucre.
  • Existeix una variant que es cuina amb 900 ml de llet fresca en lloc de l’aigua i només requereix 150 grams d’ametlles.
  • La pasta d’ametlles descartada es pot aprofitar per a fer panellets.

One Reply to “Menjar Blanc de Reus – Recepta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *