El Iogurt de melmelada és un aliment necessari per a mantenir una dieta equilibrada. La seva recepta és senzilla i accessible per a totes les edats. El principal avantatge de fer nosaltres mateixos els iogurts de melmelada, és que aconseguirem un producte sense químics o additius industrials perjudicials per a la salut. A més a més, coneixem la procedència de la fruita del nostre iogurt de melmelada artesà. Això és essencial per garantir una major conservació de les vitamines i minerals de la fruita a les nostres postres. Amb aquesta recepta aprendrem a cuinar de manera saludable, natural i al nostre gust. Endavant!
Ingredients per a 7 racions de iogurt de melmelada:
- 1 litre de llet fresca de vaca
- 1 iogurt natural sense ensucrar (o 1 sobre de ferment)
- Melmelada de fruita (preferiblement cuita)
No serà necessari ensucrar el iogurt, ja que la mateixa melmelada de fruita endolcirà les nostres postres al seu punt òptim.
Utensilis per a seguir la recepta:
- Bol de plàstic o vidre
- Gots o pots de vidre
- Iogurtera
Elaboració del iogurt de melmelada
1. Comencem abocant el iogurt sencer en un bol de grandària mitjana.
2. A continuació, escalfem lleugerament la llet al microones. Afegim la llet tèbia a la mescla i barregem perquè quedi ben integrada i homogènia a la mescla.
3. Aleshores, agafem els pots de vidre (pel iogurt). Amb l’ajut d’una cullera sopera, posem una bona cullerada de melmelada a la base de cada got de vidre.
4. Finalment, aboquem el contingut de la barreja en els 7 pots de vidre. Hem d’omplir cada got gairebé fins a la seva màxima capacitat. Llavors, posem els gots a la iogurtera, procurant que es toquin entre ells el mínim possible.
5. Hem de deixar incubar els iogurts naturals de melmelada a la iogurtera entre 8 i 10 hores. Com més temps s’hi estiguin, adquiriran un gust més àcid, al nostre gust.
6. Una vegada surten de la iogurtera, hem de deixar reposar els nostres iogurts de melmelada a la nevera. Preferiblement, han d’estar tapats. Estaran llestos per a ser consumits al cap de 6 hores, malgrat que és recomanable esperar fins a les 24 hores.
A gaudir-ne abans de 7 dies. Bon profit!
Suggeriments per a un millor iogurt natural:
- Utilitzar llet d’ovella semidesnatada, amb proteïna més fàcil de digerir, molt més calci, fòsfor i proteïnes i un gust més suau i agradable.
- Proveu d’afegir cullerades soperes de llet sencera en pols:
- 2-3 si us han quedat massa líquid.
- 10 si heu utilitzat llet de vaca semidesnatada.
- 20 si heu utilitzat llet de vaca desnatada.
- En cas que no vulguis utilitzar un iogurt inicial comprat, es pot utilitzar 1 gram de ferment liofilitzat amb 100% de bacteris purs o bé un dels iogurts fets la vegada anterior, però no durant més de 4 cicles seguits.